Top 10 grčkih jela

Top 10 grčkih jela

Predstavljamo Vam deset najukusnijih grčkih jela. Izvolite…

1.Taramo salata

Pre nego što počnemo priču o ovom ukusnom jelu, vredi pomenuti da je Grčka popularna po svojim maslinama i maslinovom ulju koji čine osnovu većine jela.
Taramo salata je klasično i veoma ukusno predjelo izrađeno od riblje ikre.

2.Caciki sos

Caciki je još jedna vrsta tradicionalnog grčkog umaka, koji prati gotovo svaku vrstu jela. Popularan je zbog svog snažnog ukusa, a pravi se od jogurta, krastavca i belog luka.

hrana, top 10, jela, grčka kuhinja
Caciki sos u većini jela…

3.Dolma

Obično se kuva od velikih listova vinove loze, najčešće punjenim pirinčem. Zbog boljeg ukusa u punjenje se dodaje i mleveno meso, što ih čini odličnim malim zalogajima.

4.Musaka

Musaka je jedno od najpopularnijih grčkih jela širom sveta i najbolje ga pamte turisti koji posete Grčku.
Pravi se sa patlidžanom, krompirom i mlevenim mesom, prelivenim bešamel sosom. Ovo jelo veoma je ukusno i najbolje je kada se služi toplo.

5.Giros i suvlaki

Musaka jeste popularna, ali definitivno najpoznatija grčka brza hrana su giros i suvlaki.
Meso u girosu može biti svinjsko ili pileće, i koristi se kao punjenje umotanog pita-hleba, zajedno sa ostalim prilozima po izboru klijenta. To je veoma jeftino i svestrano jelo, te se može jesti umotano ili služiti otvoreno kao obrok.

grčka kuhinja, top 10, jela, hrana, ukusi grčke
Giros

6.Sveža riba

Zbog svoje mediteranske klime i Egejskim i Jonskim morem oko njenih brda, Grčka je poznata po svojim morskim plodovima. Najtradicionalnije pripremljene su morska riba na žaru ili pržene girice, u kojima možete uživati u malim tavernama na morskoj obali.

7.Kuglice sa tikvicama

Courgette kuglice, takođe su poznate i pod nazivom kuglice sa tikvicama. Veoma su slične ćuftama, samo se umesto mesa za njihovu pripremu koriste tikvice, krompir i drugi začini. Kuglice su veoma ukusne i odlično je poslužiti ih kao predjelo. Posle svakog zalogaja samo ćete želeti da ih pojedete sve više i više.

8.Grilovana hobotnica

Kao što smo već pomenuli, grčki morski podovi smatraju se jednim od najboljih na svetu, a grilovana hobotnica je sinonim ove kuhinje. Začinjena uljem i limunom odličan je obrok za uživanje i gledanje u more.

jela, top 10, grčka kuhinja
Najukusinija je sa malo limuna 🙂

9.Feta i Saganaki

Grčki feta sir je beli sir koji se izvozi širom sveta. Veoma je ukusan, ali i prilično zdrav. Saganaki je prženi feta sir, koji je podjednako ukusan kao i sama feta.

10.Pasticio

I konačno, tu je pasticio, najpopularnije tradicionalno grčko jelo. Baš kao i musaka pravi se od mlevenog mesa i bešamel sosa, ali je razlika u tome što se umesto patlidžana koriste makarone.

…i prijatno! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *